Vragen en antwoorden opdracht 8

Heb je tijdens Horse Event meegedaan aan de KennisTour of ben je benieuwd naar de vragen en antwoorden van opdracht 8? Lees dan verder!

Hierbij de vragen en de juiste antwoorden inclusief een bijbehorende uitleg.

Vraag 1, Wat is één van de meest voorkomende aandoeningen aan de hoef? 

  • Antwoord: Rotstraal
  • Uitleg: rotstraal is één van de meest voorkomende aandoeningen van de hoef. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 45% van alle Nederlandse paarden er in meer of mindere mate last van heeft. Behandeling kost tijd en moeite maar is, zeker als in een vroeg stadium wordt ingegrepen, goed te doen.

Vraag 2, Hoelang kauwt een paard ongeveer op een kilo ruwvoer?

  • Antwoord: 30 - 40 minuten
  • Uitleg: Paarden kauwen ongeveer 30-40 minuten op een kilo ruwvoer (hooi) en maximaal een kwartier op een kilo krachtvoer. Per kilo ruwvoer produceert een paard ongeveer 3-5 liter speeksel, terwijl eenzelfde hoeveelheid krachtvoer slechts  één tot anderhalve liter speeksel oplevert. Voer daarom je paard eerst ruwvoer en daarna krachtvoer om maagzweren te voorkomen.

Vraag 3, Waar zitten de tastzintuigen van een paard vooral?

  • Antwoord: Huid, hoeven en lippen
  • Uitleg: De tastzintuigen van een paard bevinden zich vooral in de huid, hoeven en lippen. De huid en de lippen zijn zeer gevoelig en voelen iedere aanraking. Je paard gebruikt zijn lippen om op de tast eten te selecteren. De straal in zijn hoeven vangt trillingen vanuit de bodem op. Met de tastharen rond zijn neus en ogen verkent hij voorwerpen en voorkomt hij dat hij zich stoot. Het is daarom belangrijk de tastharen niet af te scheren. De tastzin speelt ook een belangrijke rol bij sociaal gedrag tussen paarden: ze krabbelen elkaar om vriendschappen te sluiten.

Vraag 4, Waar of niet waar? Paarden kunnen beter tegen warmte dan mensen.

  • Antwoord: niet waar
  • Uitleg: Paarden hebben van nature een wat lagere omgevingstemperatuur nodig dan mensen. De ‘comfortzone’ is de omgevingstemperatuur, waarbij een paard met minimale inspanning zijn lichaamstemperatuur op peil kan houden. De comfortzone voor een paard ligt ongeveer tussen de -5˚C en de +24˚C. Om de lichaamstemperatuur op peil te houden, produceert het paardenlichaam warmte of geeft het warmte af aan de (koudere) omgeving. Dit wordt thermoregulatie genoemd.

Vraag 5, Waar of niet waar? Een paard slaapt tussen de 45 minuten en 2 uur per dag.

  • Antwoord: waar
  • Uitleg: Een paard slaapt tussen de 45 minuten en 2 uur per dag. Een paard rust gemiddeld 30% van zijn tijd. Slapen doen paarden veel korter, dit doen zij tussen de 45 minuten en 2 uur per dag. Echt diep slapen hoeft een paard maar een paar minuten per dag te doen.