Blog

Welcome to our Blog. Your one stop shop to keep up to date with all the latest goings on!!

De Body Condition Score (BCS) is een methode waarmee je de voedingstoestand van een paard kunt inschatten. Met andere woorden: de Body Condition Score geeft een indicatie of een paard te dik of te dun is. De uitslag van de Body Condition Score kan aanleiding geven het rantsoen van het paard aan te passen.

Waarom is de lichaamsconditie van mijn paard belangrijk?

Onderzoek heeft aangetoond dat de hoeveelheid vet van een paard invloed heeft op zijn:

  • Sportprestaties
  • Voortplanting
  • Algehele gezondheid
  • Levensverwachting

Hoe beoordeel je de voedingstoestand van een paard?

 

Op een locatie in Zuiderwoude is de neurologische vorm van rhinopneunomie vastgesteld. De aanwezige paarden mogen de locatie de komende weken niet verlaten en er worden geen paarden van buiten toegelaten. De contactadressen van de locatie en de paardenaccommodaties in de directe omgeving zijn op de hoogte gebracht van de situatie. De paarden staan onder controle van een dierenarts.

Op 22 en 23 december werd op een flink aantal stallen in het noorden van Limburg en het oosten van Brabant en op enkele stallen rond Utrecht, influenza gemeld. Hierop is aan dierenartsen en paardenhouders een aantal maatregelen geadviseerd om te voorkomen dat de influenza zich verder zou uitbreiden. In de dagen daarna lijkt het rustiger geworden.

De Boer Horsetrucks en het Nederlands Hippisch Kenniscentrum geven jou de kans om 3 maanden lang gratis gebruik te maken van deze bijzondere paardentrailer! Wij willen natuurlijk niets liever dan dat jij en je paard veilig op weg zijn! Lees hieronder wat je daarvoor moet doen: 

Het is belangrijk dat je paard veel en langdurig kan kauwen op hooi en/of kuilgras, zodat zijn tanden en kiezen correct en gelijkmatig afslijten. Om gebitsproblemen te voorkomen, is het voeren van voldoende ruwvoer heel belangrijk.

 

Mensen kunnen last hebben van maagzweren, helaas komen ze ook bij paarden voor. Veel paarden hebben last van maagzweren. Verminderde prestaties, minder eetlust, verlies van gewicht, tandenknarsen, een doffe vacht en (lichte) koliekverschijnselen kunnen sypmtomen zijn van maagzweren.

Krachtvoer geef je als een paard meer energie nodig heeft, dan dat hij met ruwvoer kan opnemen.

Paarden staan tegenwoordig vaak individueel gestald, waardoor ze weinig mogelijkheid hebben tot sociale contacten, bewegen en grazen. Sommige paarden ontwikkelen ongewenst gedrag, de zogenoemde stalondeugden.

 

Een regelmatig voorkomend hoefprobleem bij paarden is een losse hoefwand (ook vaak White Line Disease genoemd). Bij deze hoefaandoening laat de verbinding tussen de hoefwand en de hoefzool en/of hoefbeen los. Een losse wand kent verschillende oorzaken. Tijdige behandeling door de hoefsmid kan ernstige problemen voorkomen.

Hoefkanker is een ernstige ontsteking van de hoeflederhuid, waarbij het weefsel van de straallederhuid en soms ook de rest van de hoeflederhuid blijft doorgroeien en geïnfecteerd raakt. Hoefkanker lijkt aanvankelijk sterk op rotstraal, maar is hardnekkiger en veel moeilijker te behandelen. Het is een niet veel voorkomende, ernstige aandoening die in een zo vroeg mogelijk stadium behandeld moet worden.