Blog

Welcome to our Blog. Your one stop shop to keep up to date with all the latest goings on!!

Het moment dat een veulen ‘op eigen benen’ verder gaat en gescheiden wordt van zijn moeder is ingrijpend en stressvol. Je kunt een heleboel doen om het spenen en de periode daarna zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ieder paard heeft wel eens last van een viezig oog. Toch zijn oogproblemen lang niet altijd onschuldig. Oogproblemen kunnen onherstelbare schade of blindheid veroorzaken. Daarom moeten oogafwijkingen altijd serieus genomen worden. Veel problemen zijn te verhelpen als er op tijd wordt ingegrepen door de dierenarts.

Wist je dat... hoefkanker geen echte kanker is?! Dit wordt zo genoemd vanwege de woekering van hoornweefsel en het feit dat het een moeilijk te behandelen aandoening is. In werkelijkheid is het een ernstige infectie van de straallederhuid.

Ieder paard ouder dan zes maanden moet voorzien zijn van een paardenpaspoort. Dit is wettelijk vastgelegd. Het originele paspoort hoort bovendien bij het paard op stal aanwezig te zijn. Bij overlijden van een paard, dient het paspoort te worden teruggestuurd naar de uitgevende instantie.

Onderzoek heeft aangetoond dat de hoeveelheid vet van een paard invloed heeft op zijn: sportprestaties, voortplanting algehele gezondheid en levensverwachting.

Wormen zijn zeer schadelijk voor paarden als ze niet goed worden bestreden. Een goed weidemanagement, doeltreffende bestrijding en preventie helpen je paard gezond te houden.

Wist je dat... het paardenlichaam warmte produceert of warmte afgeeft aan de (koudere) omgeving om de lichaamstemperatuur op peil te houden?! Dit wordt thermoregulatie genoemd

 

Paarden kunnen heel goed in een groep dag en nacht, zomer en winter buiten blijven. Deze manier van paarden houden, komt het dichtst in de buurt van hoe paarden in het wild leven en in hun natuurlijke behoeften wordt voorzien.

Natuurlijk wil je als paardeneigenaar dat je paard superfit wordt/blijft. Maar hoe zorg je daar eigenlijk voor?

ERMELO (SRP) – Op 22 en 23 december 2018 werd op een flink aantal stallen influenza gemeld. Hierop is aan dierenartsen en paardenhouders een aantal maatregelen geadviseerd om te voorkomen dat de influenza zich verder zou uitbreiden. In de dagen daarna lijkt het rustiger geworden. Sinds de laatste berichtgeving op 31 december is er inmiddels ruim een maand verstreken. Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) werden in januari nog 7 uitbraken bevestigd en in totaal werden er vanaf medio december 20 uitbraken bevestigd. Dit is een onderschatting van de werkelijke situatie, omdat niet alle monsters naar de GD worden gestuurd en er ook uitbraken zijn die niet worden bemonsterd.

 

Inmiddels is de afgelopen week bekend geworden welk influenzavirus de uitbraken in Nederland heeft veroorzaakt. Er zijn nog altijd vragen en het is op dit moment nog te vroeg om hier conclusies aan te verbinden. Hiervoor zijn meer studies nodig. De hulp van dierenartsen en paardenhouders is nog altijd nodig.

 

Gezien de huidige bevindingen blijven de volgende adviezen van kracht om influenza te beperken:

  • Een keer extra vaccineren bij paarden die langer dan 6 maanden geleden zijn gevaccineerd, is verstandig mits er op het betreffende bedrijf nog geen problemen zijn
  • Als symptomen van griep worden gezien is direct tweemaal daags alle paarden op het bedrijf temperaturen erg verstandig. Hoesten en een snotneus volgen vervolgens vaak binnen één of enkele dagen
  • Bij verdenking kan een neusswab ingestuurd worden voor een onderzoek op influenza om de diagnose te bevestigen
  • Onderlinge wedstrijden waar alleen paarden van het eigen bedrijf komen, zijn natuurlijk geen probleem, maar op wedstrijden waar veel paarden bij elkaar komen is het wel oppassen geblazen. Liefst het paard niet op stal zetten in een vreemde stal, maar na het rijden direct terug op de trailer zetten en naar huis brengen

 

Bovenstaande informatie is afkomstig van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht en de Gezondheidsdienst voor Dieren te Deventer zie verder

https://www.uu.nl/nieuws/influenza-bij-paarden-in-nederland-clade-1