Veilig en verantwoord op pad met je paard: alles over transport

Wil je je paard vervoeren in een trailer of op de vrachtwagen? Dan zijn er vele zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je hoe je veilig en verantwoord de weg op gaat met je trailer of vrachtwagen.

Wie zijn paard wil vervoeren in een trailer of vrachtwagen, moet aan wettelijke voorwaarden voldoen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in doel van transport. Ga je voor commerciële doeleinden op pad (bijvoorbeeld verkoop of verhuur van het te vervoeren dier) of particulier? Commercieel transport is aan veel strengere eisen gebonden dan wanneer je je paard vervoert naar een wedstrijd, de dierenkliniek of bijvoorbeeld het bos. In dit stroomschema van de FNRS kun je checken aan welke voorwaarden je moet voldoen.

In alle gevallen moet het vervoermiddel in orde zijn en dien je te beschikken over het juiste rijbewijs. Zorg er ook altijd voor dat je goed voorbereid op pad gaat en dat je paard veilig en comfortabel op de trailer staat, zodat hij zo min mogelijk stress en ongemak van de reis ervaart. Zorg altijd voor een zo kort mogelijke reistijd.

Hier moet je trailer aan voldoen
Voor een paardentrailer als transportmiddel voor paarden mag worden gebruikt, moet deze aan een aantal eisen voldoen:

 • Paardentrailers boven de 750 kg moeten een eigen kentekenbewijs hebben, bestaande uit drie delen. Dit bewijs kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). De trailer moet hiervoor gekeurd worden bij een RDW- keuringsstation.
 • Een trailer mag niet langer zijn dan 12 meter, niet breder dan 2,55 meter en niet hoger zijn dan vier meter.
 • Een paardentrailer moet voorzien zijn van de juiste verlichting en reflectoren
 • Een paardentrailer van meer van 750 kg moet voorzien zijn van een typeplaatje, NIET geplaatst op het koppelingshuis. Ook moet het voorzien zijn van een chassisnummer op een vast onderdeel van het voertuig

Controleer zelf voor iedere rit of de koppeling goed is vastgezet, of het steunwiel goed zit, of de losbreekinrichting correct is vastgezet, of de verlichting in orde is en of de banden de juiste spanning hebben. Maak daarna de trailer klaar voor de reis.

Veilig trailerladen

 • Zet de laadklep open en draai grendels door, zodat ze onder de klep verborgen zijn. Uitsteeksels kunnen bij een misstap tot blessures leiden.
 • Haal de achterboom weg, zet ramen op een kier en ontgrendel het voordeurtje, maar zet het niet open.
 • Zorg dat spullen die je vervoert goed vastzitten of vervoer ze in de auto.
 • Gebruik een deken als dat nodig is, maar dek je paard niet te warm toe. Een paard verbruikt energie en produceert daarmee warmte tijdens reis. Doe alle singels goed vast.
 • Draai kalkoenen pas op het wedstrijdterrein in, op de trailer kan je paard zich ermee bezeren en sneller uit balans raken.
 • Zet een paard met twee personen op de trailer. Een loopt mee, de ander kan begeleiden en de klep sluiten. Vindt je paard het spannend, blijf dan altijd rustig. Een goede voorbereiding, tijdsplanning en rustige aanpak zijn belangrijk. Als jij stress ervaart, is dit vaak de oorzaak van laadproblemen. Lukt het niet, schakel dan deskundige hulp in.
 • Staat je paard in de trailer, sluit dan eerst de achterboom met de borgringen en zet het paard pas daarna vast. Mocht het paard gaan hangen of achteruit zetten, dan voorkom je levensgevaarlijke situaties. Volgens de wet moet je je paard vastzetten. Doe dit niet te kort, je paard heeft zijn hals nodig om te balanceren, maar ook niet zo lang dat een paard met zijn been over het touw kan komen of zijn hals volledig om kan draaien. Sluit de achterklep en vergrendel deze, terwijl je zelf zoveel mogelijk aan de zijkant van de klep blijft, voor het geval een paard toch ineens onder de achterstang door tegen de klep schiet of ertegen uithaalt. Rij rustig en voorkom hard remmen en heftige stuurbewegingen. Vooral rotondes zijn lastig voor paarden, dus pas je snelheid daarom aan.
 • Op de plaats van bestemming altijd eerst het paard losmaken en daarna de achterboom. Sta zelf altijd aan de zijkant van de laadklep. Neem voor noodsituaties een extra halstertouw en halster in de auto mee. En (indien van toepassing) de sleutel waarmee je de stangen vanaf de buitenzijde van de trailer in geval van nood los kunt draaien. Met een speciale trailersticker kun je achteropkomend verkeer vragen om 10 meter afstand. Dit kan stress bij je paard voorkomen.

Noodgeval onderweg
Kom je in een file terecht, dan kan je paard door de uitlaatgassen, geluid en minder frisse lucht onrustig worden. Wordt het binnen erg warm, open dan de ventilatieroosters en het achterzeil. Als je paard erg onrustig wordt of het wordt in de trailer onacceptabel warm of koud, dan mag je de politie bellen omdat het dierenwelzijn in gevaar komt. De politie komt om je uit de file te loodsen.

Zoek bij pech onderweg een veilige plaats om te stoppen, liefst een parkeerplaats. Kan dit niet, parkeer dan zover mogelijk de berm in. Draai als je stilstaat je stuur naar rechts. Stop liever niet naast een vangrail. Waarschuw het overige verkeer door je gevarendriehoek neer te zetten. Laat je paard in de trailer staan terwijl je wacht op hulp.

Ga in geval van een ongeluk nooit de trailer in. Een paard in paniek kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Bel 112, laat weten dat het om paardenvervoer gaat en vraag om een dierenarts met verstand van paarden.

Jaarlijkse keuring trailer
Een APK voor paardentrailers bestaat nog niet. Het is wel aan te raden jaarlijks een onderhoudscontrole te laten uitvoeren, waarbij onder andere de staat van de remmen, bodem, koppeling en kwaliteit van de banden worden gecheckt. De BOVAG heeft een lijst opgesteld met criteria die tijdens de keuring worden gecheckt. Door na ieder gebruik van de trailer de binnenkant goed schoon te maken, voorkom je aantasting door urine.

Welk rijbewijs nodig?
Een 1-paardstrailer mag, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, worden bestuurd door iemand met Rijbewijs B. Voor een zwaardere trailer heb je rijbewijs BE nodig en voor het besturen van een vrachtwagen zwaarder dan 3500 kg (lege gewicht plus laadvermogen) rijbewijs C. Hier vind je een handig overzicht van benodigde rijbewijzen.

Paardenpaspoort mee!
Wanneer een paard wordt getransporteerd, moet een paardenpaspoort aanwezig zijn, zodat het paard geïdentificeerd kan worden. Wanneer het paard de grens overgaat, moet bovendien een gezondheidscertificaat worden aangevraagd via de NVWA.

Naar het buitenland
Ook als je met je paard naar het buitenland gaat voor een evenement, wordt dit gezien als ‘tijdelijk uitvoeren’. Ga je weer terug naar huis, dan heet dat ‘wederinvoer’. Er gelden andere regels dan bij binnenlands vervoer. Zo moet je bijvoorbeeld een gezondheidscertificaat aanvragen in de meeste gevallen en voor niet EU-landen een ATA-Carnet. Het kan een goede optie zijn een ervaren paardentransportbedrijf in te zetten.

Regels voor transport van dieren zijn Europa-breed vastgesteld. Deze gaan bijvoorbeeld om de manier waarop dieren behandeld moeten worden en wanneer dieren geschikt zijn om te vervoeren. Ook transport- en rusttijden zijn vastgelegd. Kijk hier voor meer informatie.

Een paardentrailer moet voorzien zijn van de volgende verlichting en reflectie:

 • 2 richtingaanwijzers
 • 2 rode achterlichten
 • 2 rode remlichten
 • 1 of 2 rode mistachterlichten
 • 2 stadslichten indien de trailer breder is dan 1,60 m
 • Witte kentekenplaatverlichting
 • Niet-driehoekige ambergele reflectoren aan iedere zijde van het voertuig
 • 2 rode reflectoren aan de achterzijde
 • 2 witte reflectoren aan de voorzijde
 • 2 markeringslichten aan de voorzijde en twee aan de achterzijde indien breder van 2,10 m
 • Zijmarkeringslichten indien langer dan 6 m
Bronnen: 

Hieronder zijn de bronnen te bekijken, indien auteursrechtelijk mogelijk, die voor dit artikel zijn gebruikt.