De inrichting en omheining van een paardenwei

Natuurlijk wil je jouw paard graag in de wei laten grazen. Weidegang, liefst in groepsverband, is goed voor je paard. Ieder paard heeft tenslotte beweging en ontspanning nodig. Hoe houd je het veilig?

Wat is een veilige omheining voor de paardenwei?
Prikkeldraad is geen betrouwbare omheining voor de paardenwei. Gelukkig zijn er een heleboel andere materialen, waarmee je een degelijke afrastering kunt neerzetten. Vanwege de goede zichtbaarheid is hout een veel gebruikt materiaal voor de afrastering van paardenweiden en paddocks. De duurzaamheid is afhankelijk van houtsoort en behandeling. Vaak wordt geïmpregneerd gebruikt. Hardhout is kwalitatief beter, maar veel duurder. Naast impregneren is creosoteren een behandeling om de duurzaamheid te vergroten. Het voorkomt ook dat je paard aan de omheining gaat knabbelen.

Ook met rubberband kun je een geschikte afrastering maken. Deze afrastering vergt minder onderhoud en de paarden zullen er niet zo snel aanzitten. Evenals bij een houten afrastering is de kans klein dat paarden zich aan een omheining met rubberband zullen verwonden.

houten omheining
Een houten omheining is erg veilig

Combineer je afrastering met een stroomdraadje
Bijna iedere soort afrastering wordt gecombineerd met een stroomdraadje. Paarden zijn bang voor stroomschokken en blijven – als ze eenmaal een schok hebben gekregen – op gepaste afstand van de draad. Let op: wees bij veulens voorzichtig met het gebruik van stroomdraad, zij kunnen er van schrik in springen. Leer je veulen stap voor stap omgaan met een omheining met stroomdraad

Voor elektrische afrasteringen worden verschillende, geleidende materialen gebruikt. Gegalvaniseerd glad draad werkt prima, maar heeft als nadeel dat de paarden het slecht zien. In combinatie met een goed zichtbare omheining is het wel geschikt. Bijvoorbeeld bovenop een afrastering van hout of rubberband. Iets nieuwer en duurzamer is permanentkabel.

Schriklint wordt ook vaak gebruikt en is beter zichtbaar. Schriklint bestaat uit kunststof materiaal met daar doorheen gevlochten fijne ijzerdraadjes voor geleiding van de stroom. Het varieert in breedte van 1 tot 4 cm en wordt met speciale isolatoren bevestigd. Twee linten boven elkaar op hoogtes van circa 70 en 130 cm houden je paard netjes in de wei.

 Poort en omheining hangen even hoog
De poort moet net zo hoog hangen als de omheining. Een poort van vier meter (tweevleugelig 2 x 2 meter) is handig, dan kan de trekker met bemester er ook door.

Het is belangrijk dat de paarden in de wei voldoende ruimte hebben; om elkaar op te zoeken, maar ook om even op zichzelf te zijn. Hoewel er wetenschappelijk weinig bekend is over de relatie ‘grootte weide/paddock tot beweging en gedrag’ luidt het algemeen advies dat een vierkante wei of paddock beter is dan een wei of paddock in een langwerpige vorm. In Duitsland geldt een oppervlakte van 150m2 voor twee paarden als richtlijn van een wei met voldoende ruimte.

Paarden die dag en nacht in de wei staan moeten beschutting kunnen zoeken in een schuilstal. Een schuilstal biedt niet alleen bescherming tegen wind en regen, maar ook tegen felle zon en irritante insecten. Paarden dienen in de schuilstal altijd beschikking te hebben over een zachte en droge plek om te liggen. Om zo’n droge plek te creëren kun je bijvoorbeeld rubber matten en stro gebruiken.

Ook bomen en struiken bieden je paard beschutting. Zorg ervoor dat één kant van de stal helemaal open is of dat twee paarden elkaar in ieder geval moeiteloos in de deuropening kunnen passeren  bij het naar buiten en binnen wandelen.

Let op: voor de bouw van een schuilstal moet wel een vergunning worden aangevraagd. Mocht de bouw van een schuilgelegenheid niet door de gemeente en/of provincie worden toegestaan, overweeg dan of je jouw paarden wel 24 uur per dag in de wei wilt laten lopen.

Zorg ervoor dat je paard altijd beschikking heeft over vers drinkwater.

Waar je vooral op moet letten bij de inrichting van de paardenwei, is dat er nergens scherpe uitsteeksels aan zitten. Je paard mag zich niet verwonden aan een spijker of houtsplinter aan de omheining of schuilstal.

Zorg ervoor dat een gedeelte van de wei altijd droog genoeg blijft, zodat je paard niet in de modder hoeft te staan. Paarden kunnen in een natte, glibberige weide uitglijden en huidaandoeningen opdoen.

Haal regelmatig de mestballen uit de weide, zo verklein je de kans op wormbesmetting.

Verzekeringsmaatschappijen en gemeentelijke overheden stellen eisen aan de brandveiligheid. Zorg voor goede voorzieningen en kwalitatief materiaal. Pleeg regelmatig onderhoud, dit voorkomt problemen.

      

Bronnen:

Hieronder zijn de bronnen te bekijken, indien auteursrechtelijk mogelijk, die voor dit artikel zijn gebruikt.